Réversibilité des effets d'une température d'élevage basse sur le métabolisme musculaire et la qualité de la viande chez le porc

Abstract : This study aimed at evaluating the influence of cold (C) rearing environment versus thermoneutrality (T) during postweaning (C: 23°C to 15°C; T: 28°C to 23°C) and growing-finishing periods (C: 12°C; T: 23°C) on pig Longissimus muscle metabolism and meat quality, and determining the reversibility of these effects. Three groups of pigs were constituted according to their post-weaning and growing-finishing thermal environments: CC (n=18), CT (n=18) and TT (n=24). Compared with TT, CC pigs had higher glycolytic potential (GP) and lower pHu, higher drip loss, color saturation and intramuscular fat (IMF) content. CT pigs exhibited lower GP and higher pHu but similar colour, IMF and drip as TT pigs. As cellular energy sensor, AMP-activated protein kinase activity was negatively correlated to GP. Cold environment affected appearance (higher redness) and texture (lower fibrousness) of meat and improved pork odor, but did not modify tenderness or juiciness. Most effects of cold environment on muscle and meat traits were reversible.
Mots-clés : Elevage Métabolisme Porc
Type de document :
Communication dans un congrès
14èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2012, Caen (FR), France. Hors-série, pp.165-166, 2012
Liste complète des métadonnées

https://hal-agrocampus-ouest.archives-ouvertes.fr/hal-00841100
Contributeur : Céline Martel <>
Soumis le : mardi 15 octobre 2013 - 11:22:05
Dernière modification le : jeudi 26 juillet 2018 - 14:56:14
Document(s) archivé(s) le : jeudi 16 janvier 2014 - 02:55:24

Fichier

ACTES_14e_JSMTV.pdf
Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte

Identifiants

  • HAL Id : hal-00841100, version 1

Citation

Justine Faure, Louis Lefaucheur, Nathalie Bonhomme, Patrick Ecolan, Karine Meteau, et al.. Réversibilité des effets d'une température d'élevage basse sur le métabolisme musculaire et la qualité de la viande chez le porc. 14èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2012, Caen (FR), France. Hors-série, pp.165-166, 2012. 〈hal-00841100〉

Partager

Métriques

Consultations de la notice

361

Téléchargements de fichiers

168